Skip to content
Početna stranica »  Otkrivamo 4 razloga zašto trebate probati skijaško trčanje

 Otkrivamo 4 razloga zašto trebate probati skijaško trčanje

Poonkt skijaško trčanje

Gorski kotar je zabijeljen snijegom i svi jedva čekamo uživati u prvim snježnim radostima nove sezone! Osim sanjkanja, alpskog skijanja ili pravljenja snjegovića, skijaško trčanje (poznato i kao langlauf) je odlična aktivnost za provođenje vremena na snijegu, a otkrit ćemo vam i zašto! 🙂

Zdravlje na prvom mjestu

Svaki sport ima svoje prednosti, a skijaško trčanje ih ima nebrojeno. Naime, skijaškim trčanjem pokreće se rad gotovo svakog mišića u tijelu te se zbog toga smatra jednim od najzdravijih sportova. Skijaškim trčanjem jača se kardiovaskularni sustav, normalizira se krvni tlak, poboljšava cirkulacija krvi, a pluća takoreći prodišu strujanjem svježeg zraka. Također, prema nekim znanstvenicima, skijaško trčanje je dobro za prevenciju skolioze i bolesti mišićno-koštanog sustava, a sigurno je i za zglobove koji su minimalno udarno opterećeni. 

skijaško trčanje najzdraviji sport

Skijaško trčanje – nešto novo, nešto drukčije

Skijaško trčanje u Hrvatskoj nije toliko popularan sport kao u skandinavskim državama, ili čak i Sloveniji, no kada otkrijete ovaj sport, zaljubit ćete se u njega. Iako su pokreti jednostavni, poput ritmičkog nordic walkinga, otkrit ćete koliko lako (ili teško) možete držati ravnotežu, usklađivati kretnje nogu i ruku, ali i pokrenuti neke nove mišiće. U svakom slučaju, dojmova vam neće nedostajati!

skijaško trčanje zabavna aktivnost

Trčanje na skijama za bolje raspoloženje

Iako mnogi zimsko razdoblje smatraju malo depresivnim zbog nedostatka sunca, skijaško trčanje je izvrstan način za borbu protiv melankolije, depresije i lošeg raspoloženja. Skijaško trčanje, kao jedan od najučinkovitijih sportova, potiče proizvodnju hormona sreće i zadovoljstva te ćete se, nakon skijanja na svježem zraku, osjećati puno, puno bolje i zadovoljnije.

Poonkt skijaško trčanje

Aktivnost za mlade, star(ij)e, obitelji, prijatelje, parove

Skijaško trčanje je, zbog brojnih prednosti i jednostavnosti aktivnost sigurna i poticajna za djecu od čak treće godine starosti, ali i za osobe starije dobi. Idealna je aktivnost za obiteljsko druženje, druženje s prijateljima ili intimna druženja s boljim polovicama. Samo vam je potrebna kvalitetna oprema, staza i prema potrebi instruktor. Također, imajte na umu da je skijaško trčanje puno jeftinije od alpskog skijanja.

Poonkt skijaško trčanje

Naveli smo samo djelić prednosti skijaškog trčanja, a da prepoznate sve, jednostavno morate probati. Mi u Poonktu dijelimo dugogodišnju ljubav prema skijaškom trčanju, imamo kvalitetnu profesionalnu i rekreativnu opremu te instruktore s čak više od 20 godina iskustva. Rado ćemo vam otkriti sve čari i tajne skijaškog trčanja, samo nas kontaktirajte na poonkt@poonkt.hr. 😉